A Látó szépirodalmi folyóirat blogja

Látó-blog

Fehér Imola: Hazatért Harag György

2022. március 03. - 1...1

Szatmáron társulatot neveztek el róla. Emléke sokak szívében és lelkében tovább él. Korszakalkotó zseni volt, egy örökké megújuló, játékos ember. Az elmúlt hétvégén, szombat este (február 26-án), 52 perc erejéig a játék valósággá vált. Egy álom valóra válásáért tenni akaró, lelkes emberek szövetkeztek szorgosan a színfalak mögött. Jótékonysági rendezvénysorozat része ez az alkalom, amelyet a Harag György Társulat és a Dinu Lipatti Filharmónia szervezett. Összefogtak, hogy segítsenek. A Noe Partium Egyesület Löchli Tünde utolsó nagy álmának valóra váltásán dolgozik. Tündérhon épül Mikolában, Románia első bárkaotthona.

274749837_377070427214226_507109721194434949_n.jpg

„A Harag György életét bemutató filmben elhangzik: »Ő volt az Ember. Nagybetűvel...« A Noe Partium Egyesület tagjai ekkor büszkén kihúzzák magukat, színpadra állnak, és elmesélik... ők is ismerték! A nagybetűs ember most azonban egy ragyogó mosolyú, tündéri arcot elevenít fel. Löchli Tünde, becenevén Tündér (habár sokakban felmerül a kérdés, valóban csak egy becenévről van-e szó) életét rászorulók megsegítésének szentelte. Megálmodta a Mosolyházat, melyben sérült fiatalok értelmi, érzelmi fejlődésén dolgoznak.

Aztán tovább gondolkodott. A fiatalok jövőjét is biztosítani szerette volna, hiszen mi lesz velük, ha szüleik nélkül, magukra maradnak? Megálmodta a Fény Otthonát, Románia első bárka típusú lakóotthonát. Nem volt rá egy banijuk sem, de Tündért ez se állította meg, majd nyerünk a lottón, mondta. És lám, pár nap múlva szólt a telefon. Kitalálják? Nyertek a lottón. Épp eleget ahhoz, hogy felépítsék a lakóotthont. De betört a pandémia. Az infláció nem a javukra szolgált, nem sikerült befejezniük az építkezést. Azonban a nagyobb csapás ezután következett be: Tündér elment. Pár dolgot azonban itt hagyott: a mosolyát, az odaadását és a szeretetét. Ezek vezérlik a Noe Partium Egyesület tagjait, hogy befejezzék az ő tiszteletére átnevezett Tündérhon építését. Tündérhonban pedig nap mint nap kísérni fogja őket az Ember. Nagybetűvel!” (Kegyes Dávid, a rendezvénysorozat ötletgazdája)

A három kijelölt rendezvényből befolyt összeg e szép célt szolgálja. Jó pár éve voltam kint egy kedves barátnőmmel a Mosolyházban, és Tünde körbevezetett. Úgy gondolom, most odafentről mosolyog le ránk. Mert nemes célját van, aki tovább szője, vannak, akik tovább álmodják. Tünde megtanított minket tenni is, nem csak jól s jót álmodni. 

Korábban, február 23-án, a Csongor és Tündét adták elő, március 10-én pedig operettelőadás zárja a sort.

Ha a játék valósággá változik” – Harag György élete és színháza című portréfilm a három rendezvény szíve-pillére. Ahogy színházigazgatónk, Bessenyei Gedő István köszöntőjében kiemelte, családias filmpremier várt minden érdeklődőt. A Magyar Művészeti Akadémia először itt, Szatmáron mutatta be a Harag György emlékére készített filmet. Szimbolikusan innen indul tehát a film is, Harag György példáját követve, hiszen ő is ide költözött a Nagybányán alapított társulattal.

274716728_1148982239239574_446458442353390050_n.jpg

Közben torokszorító események zajlanak a szomszédban. Próbáljuk egy órára kizárni a kizárhatatlant. Titkon reméljük, hogy mire a film lejár, a világ is jobbra fordul. A színház bársonyfüggönye meg se lebben. Színházba jöttünk, filmet nézni. Ez sem mindennapi.

Megható mozzanat Harag Ilonának, Harag György özvegyének a bevezetője. Eljött. Hazajött, hogy ő is jelen legyen az első vetítésen. 2020-ban Harag György-emlékév indult vándorkiállítással az MMA szervezésében. Ennek egyik szép végterméke ez a dokumentumfilm, melyben archív anyagok, felvételek, képek, valamint visszaemlékezések tükrözik Harag munkásságát, életét. Körvonalazódik egy rendező, egy férj, egy barát, egy folyamatosan megújulni vágyó, a „medréből” kilépni akaró ember. Megszólal ő is a régi felvételeken. Kicsit hazatér. Korszakalkotó, tekintélyt parancsoló, de egyben szeretetreméltó. Aurája, atmoszférája van. Tisztában volt azzal, hogy csak akkor léphet fel megújítóként, ha előbb önmagát újítja meg. S ezt tette mindvégig, és őt követi társulatunk azóta is. Maradunk tehát vele együtt örök játékos emberek.

Függöny!

(Fotók: Képek a Harag-filmből. Készítette: Czinzel László)

A bejegyzés trackback címe:

https://latoblog.blog.hu/api/trackback/id/tr817770610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása