A Látó szépirodalmi folyóirat blogja

Látó-blog

Falusi Balázs Áron: Terepszemle

2021. június 03. - 1...1

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem 1. év teatrológia osztálya Látóban megjelent szövegeket dramatizált. A Színészmesterség műhely keretében született műveket a következő egy hétben a Látó-blogon adjuk közre. A jeleneteket 2021. május 26-án mutatták be az Egyetemen. Szakirányító: Patkó Éva. Osztályvezető tanár: Ungvári Zrínyi Ildikó. Fotók: Kovács István és Nagy-Lázár Mikolt 1. éves multimédia szakos hallgatók.

az_osztaly.jpg

(Korpa Tamás: Tananyagok a Securitate esti iskolájából c. szövege alapján)

Nő egy fiatal pszichiáter, aki Férfin vizsgálja a PTSD jeleit. Férfi egy volt Securitate tag. Online vizsgálat zajlik a járvány miatt.

Csend, majd Nő megtöri az első kérdéssel:

NŐ:    Az első házkutatás?

FÉRFI: Tűz üt ki. Elromlik a konyhacsap, porzik az üres szódásszifon. Mint egy pulóver, kibolyhosodik az ablak, felfúvódik. Fröcskölni és köpködni kezd benne az üveg, aztán kihull belőle a fény. Vérpiros burokban a szoba.Négyszemközt vagytok: nézz a hevülő ablakszemébe. Nézz be a hevülő üvegen. A faliórán lefolynak a vékony mutatók, a kicsi és a nagy. A preparált bagolyfejben üvegszem sistereg. Meggyullad a lakkos tollruha. Lángok turkálnak a fényképes ládikóban.

NŐ: Te, aki érkezel, mert elromlott a konyhacsap. Te, aki érkezel, dugd ki szelíden a nyelved. Forgasd meg a füstben, dúdolj félhangosan.

FÉRFI: (dúdolni kezd)

NŐ: Koronatanúidat kimenekítetted: növényeid már biztonságban várnak.

FÉRFI: Nincs egy korty víz sem az egész lakásban.

Kis szünet, Nő jegyzetel.

NŐ: A második házkutatás?

FÉRFI: Tűz kitör. A csap eltört. Mint egy pulóver régóta, az ablak bolyhos, duzzadt. Az üveg kifröccsen és porlik. Akkor a fény kialszik. Szoba vöröses borítékban. Egyedül vagy. A kikészített bagoly fejében az üvegszem pislog. Lángok vannak a fotódobozban.

NŐ: Azért érkezik, mert a csaptelep eltört. Te, aki jössz, óvatosan dobd ki a nyelved. Forgasd be a füstbe, félig hangosan dúdolva.

FÉRFI: (ismét dúdolni kezd)
NŐ: Megmentette a koronatanúit: növényei biztonságban vannak.
FÉRFI: Nincs korty víz az egész lakásban.

NŐ: A harmadik házkutatás?

FÉRFI: A tűz kialszik. A csap eltört. Mint egy pulóver régen, az üveg bolyhos, duzzadt.
Az üveg fröccsenni kezd. Akkor a fény kialszik. Szoba egy piros borítékban. Egyedül vagy.

NŐ: Nézd a fűtött ablakot…

FÉRFI:...nézd meg a forró üveget. Az elkészített bagoly összeszorítja üvegszemeit. Lángok vannak a képkeretben.
NŐ: Azok, akik azért érkeznek, mert a csap eltört, halottak. Gyere, terítsd le kissé a nyelved.
Fordítsd füstté.
FÉRFI: Nincs víz az egész lakásban.

NŐ: A negyedik…?

FÉRFI: …A tűz fellobban. A csap eltört. Mint egy hosszú pulóver, az ablak, duzzadt. Az üveg tüsszenteni kezd. Aztán a fény esik. Szoba vöröses borítékban. Egyedül vagy.

NŐ: Nézz…

FÉRFI: ...ki a fűtött ablakon. Nézd meg a forró üveget. Az elkészített bagoly kristályszeme felsikolt. A fényes toll kigyullad. A képkeretben lárma van. Ha azért érkezik, mert törött a csap, a zuhanyrózsa rövid láncán meghalt! (kis szünet)Jön, tedd le óvatosan a nyelved, füstben kavarog. Nincs korty víz…

A bejegyzés trackback címe:

https://latoblog.blog.hu/api/trackback/id/tr4016580166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása