A Látó szépirodalmi folyóirat blogja

Látó-blog

Németh Zoltán: Óvd a füvet – Tilos futballozni

2021. július 12. - 1...1

Az EB-mérkőzéseket Lengyelország szívében, a Varsó melletti Wieliszewben nézem. Itt hallgatom a magyar, a szlovák és a lengyel himnuszt is. Itt szembesülök a sporttörténeti pillanattal is a lengyel tévében: az egyik mérkőzés közvetítése során Márai egyik mondatát idézik. És akinek a nevéhez fűződik, Michał Listkiewicz, a magyarul perfekt beszélő leghíresebb lengyel hungarológus, a Varsói Egyetem Magyar Tanszékének egykori diákja, játékvezető, a lengyel futballszövetség egykori, a lengyel teqballszövetség jelenlegi elnöke, aki az EB-közvetítések és a mérkőzést követő stúdióbeszélgetések egyik rendszeres résztvevője.

ezgif_com-webp-to-jpg.jpg

Itt, Wieliszewben szembesülök a meccsek különös koreográfiájával: az érintésre azonnal elvetődő futballisták pazar mozgáskultúrájával. És a Statisztikával, amely meghatározza életünket, szerelmeinket – valamint a futballt is. A statisztikai adatok szerint Spanyolország nyerte az EB-t, ennek örülök, különösen a három baszk játékosnak, Unai Simónnak, Mikel Oyarzabalnak és Aymeric Laporte-nak. Mi lenne, ha a labdatartás döntene az eredményről és nem a gól? Hogyan változna a játék képe, ha a futómennyiség döntene a győztesről? 

Jó magyarnak lenni Lengyelországban, különösen az EB alatt, a hős magyar futballisták miatt, szlováknak már valószínűleg kevésbé (Lengyelország – Szlovákia: 0 : 1). Próbálom árnyalni a képet a szlovákiai magyar Bénes Lászlóval. Varsó és környéke egyébként arról is híres lehetne, hogy az 1 km2-re eső, falra festett-felfújt piros-fehér-zöld zászlók számában minden bizonnyal világelső. Na nem magyar zászlók ezek, hanem a Legia Warszawa színei, de a honvágy gyakran fata morgánaként csapja be áldozatát.

Az EB egyik legemlékezetesebb élménye gyerekekhez fűződik. A lakásunk alatt kis rét található, amelyet minden éjjel automata öntöző locsol, füvét rendszeresen nyírják, és sarkában egy-egy táblácska található Szanuj zieleń – Zakaz gry w piłkę, Óvd a zöldet – Tilos futballozni felirattal. Az egyik napon arra lettem figyelmes, hogy 8-10 éves fiúk fociznak a réten. Kapufaként „Óvd a füvet – Tilos futballozni” táblákat szúrtak le a fűbe.  

 

A bejegyzés trackback címe:

https://latoblog.blog.hu/api/trackback/id/tr9316625282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása