A Látó szépirodalmi folyóirat blogja

Látó-blog

Nótáros Lajos: Mi lenne, ha...

2021. június 21. - 1...1

Kicsit megkésve talán, latolgatok…

Valójában nem is, csupán kilépek a keretek közül. Mint Nádas Péter a Temetésben.

Mintha…

Mi lenne, ha Macedónia nyerné az EB-t?

Hát az lenne az igazi. Napjaink gordiuszi csomójának az átvágása, a legendák visszatérése, Sándor végső megdicsőülése. Még akkor is, ha ez a török-görög-macedón feszültség további eszkalációját eredményezné.

Enyhítené a nemzetközi helyzet fokozódását Törökország győzelme. Amolyan kárpótlás Bécsért, végre meghódítanák Európát. És Európa megtudná végre, mi veszett el Mohácsnál.

Igen ám, de a lengyelek most is ott vannak. Ha nem is Sobieski vezeti őket, de szárnyas huszárjaik azért még vannak a fociban. Csak egy látó hiányzik, hogy essünk túl gyorsan az otromba szóviccen.

Hogy a finnekről már ne is beszéljünk. Meg az oroszokról. A hosszú téli háborúkról. Hiába kaptak ki most tőlük, ha megnyernék, a szauna világjelenséggé nőné ki magát, és Télapó minden évben hozna nekünk egy tökéletesen fagyasztott focilabdát. Az oroszokról kár hosszasan beszélni. Vert helyzetből nyerni számukra maga az élet.

20210613hollandia--ukrajna-foci-eb15.jpg

Nézzük inkább Ukrajnát. Így talán sikerülne valamilyen módon kijátszani Putyin éberségét, és amúgy suba alatt belépnének az EU-ba. Szóval, lenne itt tét. Ezt elmondhatjuk Szlovákiáról is. Végre kiderülne, hogy valóban minden szempontól önálló népről, nemzetről, országról van szó, nem amolyan szakadt rokonról. Osztrák, magyar, cseh, de rokon. Na és az osztrákok? Hát az lenne az igazi Anschluss. Valami hasonló lenne akkor is, ha Skócia vagy Wales nyerné. Talán az utóbbiak még maradnának pár évig a brit unióban, de Skócia azon nyomban kihirdetné függetlenségét. Már jó ideje egy megfelelő alkalomra várnak. Na, ez az lehetne.

Lassan elérkeztünk a meglepetések területére, itt már olyan csapatok tanyáznak, melyek győzelme nem a csodák világához tartozik. Még úgy sem, hogy a dánok már igy is a tragédia hősei, és feltehetőleg azok is maradnak. Na de a svédek, még Ibra nélkül is, bármikor képesek visszaszerezni a vikingek dicsőségét. Hogy a csehekről már ne is beszéljünk. A horvátok VB-döntőt játszottak és mi pontosan tudjuk róluk, hogy bármire képesek. Svájc pedig gyanús, roppant gyanús. Mi lesz ezek után a bankokkal?

A többiekről már nem érdemes szót ejteni. Bárki nyerné közülük, csak növelné a világon egyre inkább elhatalmasodó unalmat és semmit. Az előre láthatót, a kiszámíthatót, a reménytelenséget. Az érzést, hogy a világvége elkerülhetetlen.

Apró remény azért Hollandia, Belgium. Ha másért nem, legalább azért, hogy még egyszer elhiggyük: nem csak a százéveseké a világ.

Na és Magyarország, kérdezi most a kedves olvasó, aki mindezek ellenére eljutott idáig.

Hát ez az! Ezt kérdezem én is…

(Kép forrása: origo.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://latoblog.blog.hu/api/trackback/id/tr4016599676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása