A Látó szépirodalmi folyóirat blogja

Látó-blog

Demény Péter: Reménykedünk és súrolunk

A februári Látó ajánlója

2021. február 21. - 1...1

Ez egy súrolós szám. Boda Edit kemény, sprőd versei éppúgy feltépnek az emberben valamit, mint Zoltán Gábor szép esszéje a Mészöly – Pilinszky – 100 rovatban. „A kiszáradt medrű városokban, / a szirmoktól habzó / fák között lassan halad előre. A falakban / felforgatja a téglát. / Lakatlanok vagyunk. / Fűszál egy repedésben.” – szól az Időcet, és valamiféle lakatlanságról beszél a Huszonegyesek is közel a zárlathoz: „Hagyományosan a nagy művész mágikus képességekkel rendelkezett, többek között képes volt befolyásolni vagy legalább kiismerni a jövőt. Legalábbis úgy tűnt. Pilinszky és Mészöly nem – ezt fájdalmasan bár, de tudomásul kell venni, el kell fogadni.”

b_palocsay_101105.jpg

De kivörösödik az ember bőre akkor is, ha Sztaskó Richárd vagy Alina Nelega prózáját, Anastasia Gavrilovici vagy Borsodi L. László verseit olvassa. Mindegyik a reménytelenséggel próbál kezdeni valamit, a lemondással, a szerelem szomorúságaival.

Változatosabb vagy akár egzotikusabb Horváth Péter elbeszélésének 2. részlete és Tomaji Attila lírai képeslapjainak sorozata: „Rajong ezekért a vad, magányos / léptekért, a remélt, visszavirágzott // életért. Aztán siet. / Siet meghalni, / lélekszakad- / tan.” 

A remény éppen abban van, ahogy megírják a reménytelenséget vagy inkább a reménnyel való küzdelmet. A beszélgetésben, melyet Láng Zsolt készített Palocsay Katával Palocsay Zsigmondról, szintén ennek a dinamikáját láthatjuk: hogyan birkózott egy nagy tehetség egy sötét korszakkal, hogyan próbált eleget tenni saját tisztaság-vágyának. Erről szól a Jónás zsémbelése is, Palocsay Zsigmond verse a Talált versben: „Megint piszkálsz, döfölsz, ugyan hova küldesz? / lelkem szemetének bűzével is űzetsz…” És erről a Névjegy is, Horváth Péter mondata: „A véletlen talán Isten felfedett arca.”

Mindannyian figyeljünk.

(Fotó forrása: kronika.ro)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://latoblog.blog.hu/api/trackback/id/tr8416422728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása