A Látó szépirodalmi folyóirat blogja

Látó-blog

Adorjáni Noémi: Nem múlik el

Visky Ábel Mesék a zárkából c. filmjéről

2020. november 18. - 1...1

Visky Ábel Mesék a zárkából című, első egészestés kreatív dokumentumfilmje egyedi kísérletet mutat be. A stáb arra kereste a választ, hogy a börtön alatt meggyengített kötelékek újrateremthetők vagy megerősíthetők-e közös munka és alkotás által.

visky.jpg
Betekintést nyerünk három cellába zárt férfi és családjuk életébe. Azt gondolnánk, hogy a börtönben hétköznapi cselekedetnek minősül az agresszivitás. A zárkában töltött egyedüllét leépítheti a tudatot, elősegítheti a mentális betegségek kialakulását, az agresszió kegyetlenebb, bűnösebb, ingerültebb emberré változtathat. Ezzel szemben a filmbeli rabok magányukban a hűség, a jóindulat és a megfontoltság erényeit erősítették meg önmagukban.


A családokban kevés az apai minta. Az elítélt apát halálba távozó családtagként gyászolják meg. Az anya mindkét szülő szerepét betölti, egyszerre pénzt kereső, házimunkát vállaló, női és férfi ideálokat teremtő figurává válik.
A megjelenített mesék az idealizált családi állapot koncentrátumai, a hős apa szerepet, az összetartozást, az egységet erősítik: működőképesek a kapcsolatok, egyenrangú tagok alkotják a családokat. Megküzdenek és legyőzik a szembejövő akadályokat, tovább erősítik a kötelékeket. De a mesefilmek megalkotása nem gyógyítja meg az elhalt, megrongált viszonyokat, csupán a kialakult helyzet elfogadásában, feldolgozásában segít. Az írás az apák számára a bűneik felvállalása és az alól való felszabadulás érzésével egyenértékű.


A három férfi történetéhez három mese kapcsolódik. Az első mesében ellopják a fogsort, amelyet a gyerekek szereznek vissza. Az apa főszerepet tulajdonít gyerekeinek, ezért előidézi a biztonságos és meleg családi környezetet. A második mesében az apa kifog egy halat, majd visszaengedi a tengerbe és ezért jutalomban részesül. Az apa a mese által azt igyekszik bizonyítani, hogy a többszöri börtönbüntetés alatt megjavult, tisztességes férfi vált belőle. A harmadik mesében malacka megkeresi valódi szüleit. Ebben kulcsfontosságú szerepet kap az álom motívum, mert az apa azt gondolja, hogy a felesége és a fia képes mindent elfeledni és megbocsátani. Hogy a börtönben töltött idő csupán álomképnek feleltethető meg.

A kedvezőtlen körülmények ellenére nehézkesen sikerült tető alá …, akarom mondani szabad ég alá vinni a 28. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivált, amelynek keretében nem maradhatott el a filmkritikaíró műhelymunka sem. Boros Kingával, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem tanárával és egy csapatnyi teatrológus hallgatóval úgy gondoltuk, hogy a stáblisták felgördülése után nem érhet véget a filmek befogadása, ezért a tisztes távolságot betartva pár alkalommal összedugtuk a fejünket, hogy közösen gondolkodjunk, vitatkozzunk a látottakról és szöveggé formáljuk véleményeinket. A műhelymunkán született szövegeket a Látó-blog fogadta be. (Németh Szabolcs Előd)


A film ingergazdag, mivel egyszerre foglalja magába a börtönben tartózkodó férfiak világát, a mesefilmek készítését, az otthon maradt családok hétköznapjait – és mindezek változásait. A sivár cellák, illetve szegényes panel- és magánházak valóságát a mesék átvarázsolják, kitágítják a filmes teret, fokozzák a vizuális hatást. Könnyebb így azonosulnunk a karakterekkel és világukkal, azonban a vágóképek sokasága könnyen elveszítheti, kirekesztheti a nézőt.


A kísérlet vége más irányt vesz, mint amit az alkotók és a nézők a munka folyamán elképzeltek. A több évnyi távollét törést képez a családok életében. Az apák bűnhődése vállalt és őszinte, de a családok fájdalma nem múlik el.

Mesék a zárkából (kreatív dokumentumfilm, 75 perc, 2020)

A bejegyzés trackback címe:

https://latoblog.blog.hu/api/trackback/id/tr3816289626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása