A Látó szépirodalmi folyóirat blogja

Látó-blog

Demény Péter: Gondolatnyi fantázia

Gáspárik Attila és Hodgyai István kiállítása a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban

2020. március 14. - 1...1

Képzelet és koncept – ez jut a néző eszébe, amikor Hodgyai István (művésznevén Hotdog) plakátjait nézi. A hatalmas, emberlakta szív a Macbeth, az XX0 hálója egy női köldökön A hülyéje, a felmeresztett középső ujj a Tartuffe, mely a cím második t-jével keresztet képez, az egy tálba cserdített evőeszközök a Mágnás Miska kapcsán, mindezeket tehát egyaránt lehet a két k betűs főnév munkálkodásának érezni. Képzelet kell, hogy az embernek eszébe jusson bármelyik is, olykor azonban mintha a gondolat megelőzné a fantáziát, vagy az utóbbi eleve az előbbi meghatározta irányba indulna. A cím – 7,5 év – is hasonló: az az idő, amióta Hotdog a Marosvásárhelyi Nemzeti Színháznak dolgozik, éppen egytizede az évadok számának.

12.jpg

Gáspárik Attila fényképeiről ellenben a pillantás az, ami szembeötlik, ha szabad így fogalmaznom. A szerző a szereplők (a színészek, a gazdasági igazgató, a vendégek – pl. Ascher Tamás – stb.) ellazult, fáradt, vidám, egyszóval civil pillanatait kapta lencsevégre, és mutatta be a Showkeys miniévadon.

1.jpg

A kis méretű fotográfiák így, különböző falakon összeszerkesztve a színház mindennapjairól árulkodnak, s a cím is erre céloz: Így is láttam… Míg a plakátok a különböző előadások rendezői koncepcióját sugallják, addig ezek a fényképek viszont azt, hogy a színházon kívüli élet is a színházon belül zajlik, a barátságok, szerelmek a társulat tagjai között szövődnek

A Showkeys március 7. és 10. között zajlott, és a színház a 75. évadát ünnepelte általa. Hotdog kiállítása akkor volt látható, a Gáspáriké pedig állandó. De hát voltaképpen a plakátok is állandóak, a színház képes történetéhez tartoznak.

(Fotók: Tompa Miklós Társulat Fb-oldala)

A bejegyzés trackback címe:

https://latoblog.blog.hu/api/trackback/id/tr5015520836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása