A Látó szépirodalmi folyóirat blogja

Látó-blog

Glinka: Ruslan és Ludmilla (nyitány-részlet)

A Marosvásárhelyi Állami Filharmónia zenei ajándéka

2020. április 08. - 1...1

A Marosvásárhelyi Állami Filharmónia zenekara különleges “koncerttel” készült a kijárási tilalom idején: a zenekar tagjainak otthon felvett szólamait egyetlen zenei-videós platformra szerkesztették. A Romániában egyedülálló produkcióról Sándor Ágnes-Klára fuvolaművész, a projekt ötletgazdája számolt be:

Sándor Ágnes-Klára: A lassan egy hónapja tartó bezártságot akartuk megtörni egy kis együtt zenéléssel. Az ötlet külföldi zenekarok példájából jött: a zenekar tagjai tagjai otthon egyenként felvették videóra szólamaikat, majd számítógépen összerakták a felvételeket, egyfajta virtuális zenekart alkotva. Nem hagyott nyugodni a gondolat, hogy mi is csinálhatnánk valami hasonlót, ezért Roxana Oprea koncertmesterünk segítségével létrehoztuk a saját online projektünket, elsőként Romániában: előadtuk otthonainkból Glinka Ruslan és Ludmilla nyitányának egy részletét. Külön megemlíteném, hogy az egész projekt kizárólag a mi munkánk, beleértve a vágást is, ami csellista kollégánk, Vilhelem András fantasztikus munkáját dícséri. Videónkat a média is felkapta, többek között a TVR1 és a Marosvásárhelyi Rádió is lejátszotta. Instagramon több, mint 30.000 nézőhöz jutott el világszerte, több ezernyi lájkot kaptunk, és a Facebook-on is sokan megosztották. Igazán boldog vagyok, hogy egy ilyen fantasztikusan összetartó és tehetséges zenei közösség tagja lehetek! Annyira felbuzdultunk a sikeren, hogy elhatároztuk, folytatjuk, így hát nem titok, hogy zenekarunk jelenleg újabb karantén-projekten dolgozik. Elkészült munkáinkkal a nemzetközi #stayhome, #quarantinemusic és #musicdoesnstop kezdeményezéshez csatlakozunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://latoblog.blog.hu/api/trackback/id/tr2415598930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása